Røykvarslere - Brannvarslere

Røykvarslere, ofte også kalt brannvarslere, er kritiske for sikkerheten i ethvert hjem eller arbeidssted. Disse små enhetene kan være livreddende og kan være forskjellen mellom en trygg evakuering og en tragedie ved brann. Målet med en røykvarsler er å gi tidlig varsling ved en brann slik at eksempelvis beboere kan komme seg i sikkerhet i tide.

Hva er en røykvarsler/brannvarsler?

En røykvarsler er en elektronisk enhet som er designet for å reagere på røyk. I likhet med overvåkningskamera, er brannvarslere et verktøy som brukes for å forbedre din sikkerhet. Dette er ofte en av de tidligste indikatorene på at det har oppstått en brann. Røykvarslere kan komme i flere former og størrelser. De fleste moderne røykvarslere har innebygd teknologi som aktiveres ved ionisasjon eller fotoelektrisk deteksjon. Flammeionisasjonsdetektorer (FID på engelsk) reagerer raskt på branner med lite røyk. Fotoelektriske varslere er bedre egnet til å oppdage branner som brenner sakte og lager større mengder røyk. Det finnes også modeller som tilbyr både ionisasjon eller fotoelektrisk deteksjon, disse gir optimal sikkerhet.

Sjekk gjerne ut overvåkningskameraene våre, både med og uten wifi her.

Bruksområder

Det viktigste bruksområdet til røykvarslere er deres funksjon som sikkerhet for å forebygge branner. De monteres vanligvis i taket hvor røyk og varme naturlig vil samle seg først dersom det oppstår en brann. Hjemmet burde ha en røykvarsler montert i hvert rom som alle soverom. Det anbefales også å inkludere i alle etasjer og hoved-oppholdsarealer. På arbeidsplassen bør det finnes røykvarslere i alle oppholdsrom, ganger og områder som blir brukt for å sikre maksimal reaksjonstid for alle ansatte.

Hva du bør vurdere før kjøp

Når man skal kjøpe røykvarslere finnes det flere faktorer du burde vurdere som er listet her:

  • Type detektor: Velg en detektor som passer til områdets behov enten det er ionisasjon, fotoelektrisk eller en kombinasjon av begge.
  • Tilkobling: Vurder om du vil ha trådløse varslere som "snakker" sammen. Det vil si at hvis én går av så utløses de andre også.
  • Batterilevetid: Noen røykvarslere kommer med lang levetid på batterier, helt opptil 10 år. Andre modeller krever regelmessig batteribytte.
  • Test- og pauseknapp: Sjekk om røykvarsleren har en enkel tilgang til test- og pauseknapp slik at du enkelt kan kontrollere en test av apparatet, og for å sjekke om du enkelt kan dempe enheten dersom det oppstår falske alarmer.
  • Kvalitetssikring: Sørg for at røykvarsleren er testet og godkjent av anerkjente sikkerhetsstandarder.

Viktigheten av å installere røykvarslere/brannvarslere 

Brannsikkerheten i hjemmet ditt eller på arbeidsplass økes betraktelig ved å ha røykvarslere. De gir tidlig varsling slik at du og de rundt deg kan evakuere til sikkerhet og kontakte brannvesenet. Enhver forsinket respons på en oppstått brann kan resultere i katastrofale følger som kan inkludere tap av liv og eiendom. I mange tilfeller kan en fungerende røykvarsler redusere risikoen for brannrelaterte dødsfall i hjemmet med 50%.

Inspeksjonskamera

Regelverk

I mange land er det juridiske krav til installasjon og vedlikehold av røykvarslere, samme som at det er regler for hvor man kan sette opp spionkameraer. I Norge krever forskrift om brannforebyggende tiltak at alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje. Røykvarslerne bør være plassert slik at det kan høres tydelig i alle soverom med, også dersom man har lukket døren. For bedrifter gjelder egne krav om å ha et brannalarmanlegg designet for å detektere brann tidlig og varsle alle som oppholder seg i bygningen om at det er oppstått en brann.

Det følger også med et helt eget regelverk hva gjelder virksomheters ansvar når det kommer til ansatte, eller til arrangører av større arrangement. Stort sett, der hvor du som eier av et bygg har et særlig ansvar for andres sikkerhet når de også ferdes der. Dette regelverket er definert av Brann- og eksplosjonsvernloven, og ytterligere av teknisk forskrift (TEK17) og forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn (forebyggendeforskriften) som er inkludert i lovverket under Brann- og eksplosjonsvernloven.

Eiere og brukere av bygninger har videre ansvar for å sørge for at røykvarslere og brannalarmsystemer er installert og vedlikeholdt i henhold til gjeldende regelverk. Dette innebærer at systemet må testes regelmessig for å sikre at de fungerer som de skal, og at de vedlikeholdes i henhold til produsentens anvisninger og kravene i forskriftene.

Spionkamera kan være en enkel og god investering for å holde øye med brannvarslerne dine på langt hold, sjekk gjerne ut våre spionkameraer her.

Vedlikehold

Regelmessig vedlikehold er avgjørende for røykvarslerens driftssikkerhet. Dersom du trenger mer informasjon om hva dette inkluderer, er dette en liste som oppsummerer hva det viktigste er for vedlikehold av din røykvarsler: 

  • Du burde teste de røykvarslerne du har hver måned. Dette gjør du ved å trykke på testknappen.
  • Det anbefales å bytte batterier minst en gang i året, dette kan variere og må byttes oftere hvis varsleren piper regelmessig.
  • Å erstatte røykvarsleren hvert tiende år, eller i henhold til produsentens anbefalinger.

Brannsikkerhet og din trygghet

Røykvarslere spiller en essensiell rolle for din brannsikkerhet og den effekten en slik enhet kan ha burde ikke undervurderes. Ved riktig installasjon og vedlikehold av røykvarslere kan du redusere risikoen for tap av liv og eiendom betraktelig. En varsler gir deg uvurderlig tid og legger grunnlaget for en trygg evakuering. Ved å følge gjeldende lover og forskrifter for røykvarslere, og ved å gjøre en grundig vurdering før et kjøp, kan du bidra til å sikre hjemmet eller arbeidsplassen din mot brannfare. 

 

 

 

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen mellom optiske og ioniske røykvarslere?

 

Optiske brannvarslere reagerer raskt på synlige røykpartikler, som ofte oppstår ved langsomt brennende branner, for eksempel branner fra sigaretter eller gløder. Ioniske brannvarslere reagerer på usynlige røykpartikler og er mer effektive for å oppdage hurtigbrennende branner, som kan frigjøre mer farlige gasser. Begge typer røykvarslere kan være nyttige, avhengig av behovene og risikoen i hjemmet ditt.

 

  

Hvor ofte bør jeg teste røykvarsleren min?

  

Det anbefales å teste brannvarsleren minst en gang i måneden for å sikre at den fungerer som den skal. Dette kan gjøres ved å trykke på testknappen på enheten og lytte etter alarmsignalet. Det er også viktig å bytte batteriene i røykvarsleren minst en gang i året, eller når varsleren gir et lavt batteri-signal. De fleste røykvarslerne vi selger har batteri som varer i 5 eller 10år. Det er da ikke nødvendig å bytte batteri før varsleren varsler om lavt batterinivå. Varslerne med 10 års batteri har ikke utbyttbart batteri, fordi levetiden på en brannvarsler skal være 10 år. Dermed slipper du å bytte batteri i løpet av brannvarslerens levetid.

  

  

Hvor bør jeg plassere brannvarsleren i hjemmet mitt?

 

Brannvarslere bør installeres på hvert nivå i hjemmet ditt, inkludert i hver etasje og i soverommene. Plasser en brannvarsler nær soverommet, og en i nærheten av kjøkkenet eller andre områder der branner kan oppstå hyppig. Det anbefales også å montere brannvarslere i nærheten av eventuelle ildsteder eller ovner.

Les merShow less

Meny

Innstillinger